Overnachten op een vuurtoreneiland en andere bijzondere overnachtingen in Zuid-Zweden

In het Zuiden van Zweden vormen de regio’s Skåna, Småland, Blekinge en Halland voor veel Nederlanders aantrekkelijke vakantiebestemmingen vanwege de goede bereikbaarheid en de reisafstand is te overzien. Er is –naast verblijven op campings en in vakantiehuisjes– steeds meer vraag naar overnachtingen in bijzondere accommodaties. Een vijftal bijzondere overnachtingen in Zuid-Zweden stel ik graag aan je voor.

Overnachten op een vuurtoreneiland

bijzondere overnachtingen in Zuid-Zweden
Garpen Fyr/Jimmy Wik

De vuurtoren van Garpen ligt aan de oostkust van Småland en is vanuit Bergkvara per boot in 15 minuten te bereiken. Er is een B&B gevestigd met verschillende kamers in de voormalige vuurtorenwachtershuizen met allemaal gegarandeerd zeezicht. Het uitzicht over de Kalmarsund is werkelijk genieten. Ook is er een fototentoonstelling in de vuurtoren en kan er vanaf de pier een duik worden genomen. De B&B is van mei tot en met september geopend.

Overnachten in een safaripark in de spiegeldroom

bijzondere overnachtingen in Zuid-Zweden
 Eriksberg Synvillan/Angelica Zander

Overnachten in de spiegeldroom laat je zeer dichtbij de natuur en wildlife komen, want door de glazen vloer kun je de dieren bekijken wanneer ze onder je worden gevoerd. De accommodatie is gebouwd van roestvrij staal, glas en riet. Het drie meter hoge bouwwerk geeft je door de spiegelglanzende pilaren het gevoel dat je zweeft. Je vindt deze accommodatie in het Eriksberg safaripark in Blekinge met een fantastisch uitzicht op Mahraviken.

Schuilen in de natuur

bijzondere overnachtingen in Zuid-Zweden
Pod/Visit Skåne

De POD van het architectuurproject Arknat in Skåne is letterlijk een schuilplek voor wandelaars en voorbijgangers die bescherming biedt in de ruige Zweedse natuur. Het blijft in de POD onder alle weersomstandigheden aangenaam, maar verder ben je totaal op jezelf aangewezen en tref je er geen bed o.i.d. in aan. De POD heeft de vorm van een beukennoot en bestaat uit gelamineerde balken met cederhouten dakspanten.

Slapen tussen de bomen

bijzondere overnachtingen in Zuid-Zweden
Trakt Forest Hotel


De bossuites van het TRAKT Forest Hotel laten je letterlijk slapen tussen de bomen, diep in de bossen van Småland. Je hebt vanuit de suite met grote glazen ramen vrij uitzicht op het bos met ieder seizoen een andere uitstraling. De bossuites worden door de architect ‘drijvende kamers’ genoemd en zijn gemaakt van natuurlijke materialen, waardoor het geheel zich totaal laat opnemen in het bos. Het hotel is vanaf juli 2022 geopend en geeft een combinatie van de Scandinavische eenvoud met luxe comfort.

Slapen in een shelter

bijzondere overnachtingen in Zuid-Zweden
 Gullis Shelter/Erika Nilsson


De Gullis Shelter is een van de vele shelters die Zweden rijk is, maar dan een goed ingerichte variant. Het geeft een mix van hotelcomfort, maar dan zonder elektriciteit en stromend water. Hetgeen direct een kampeergevoel geeft met dan wel de zaligheid van een tweepersoonsbed om in te slapen. Gullis Shelter ligt dichtbij de kust en de meren te midden van het bos in de regio Halland.

Copyright beelden: Garpen Fyr/Jimmy Wik, Eriksberg Synvillan/Angelica Zander, Gullis Shelter/Erika Nilsson, Trakt Forest Hotel, Pod/Visit Skåne.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *